niedziela, 26 lutego 2012

HACCP HACCP to System Analizy i Krytycznych Punktów Kontroli. HACCP gwarantuje bezpieczeństwo zdrowia i życia. Zadaniem Systemu HACCP jest eliminacja zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstania. HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, a tym samym chroni interesy konsumenta i poprawia wizerunek danej firmy. Od 1 stycznia 2006 roku każda firma zajmująca się obrotem i produkcją żywności jest zobowiązana do wdrożenia systemu HACCP. Celem HACCP jest rozpoznanie, a następnie zapobieganie zagrożeniom chemicznym, biologicznym, fizycznym, które mogą wystąpić podczas produkcji lub transportu żywności. Główny nacisk kładzie się na eliminowaniu zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Takie podejście sprawia, że zapobiega się ewentualnym zagrożeniom związanym z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym jeszcze przed wyprodukowaniem żywności. Wdrożenie HACCP przebiega według określonych etapów: Analiza możliwych zagrożeń. Ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli Opracowanie zasad postępowania Określenie działań w przypadku przekroczenia limitów krytycznych. Wdrożenie Systemu HACCP przynosi wiele korzyści zarówno dla firm, jak i klientów: że firma przywiązuje szczególną uwagę do kwestii bezpieczeństwa żywności; wzrost zaufania sprzedawców detalicznych i klientów w branży spożywczej; potwierdza że dana żywność jest odpowiednio wysokiej jakości regularne audity pomagają firmie prawidłowo nadzorować system bezpieczeństwa żywności HACCP adresowany jest do wszystkich firm działających na rynku spożywczym- od produkcji do dystrybucji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz