HACCP
to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który
gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, a tym samym
chroni interesy konsumenta i poprawia wizerunek danej firmy. Od 1
stycznia 2006 roku każda firma zajmująca się obrotem i produkcją
żywności jest zobowiązana do wdrożenia systemu HACCP.
Celem
HACCP jest rozpoznanie, a następnie zapobieganie zagrożeniom
chemicznym, biologicznym, fizycznym, które mogą wystąpić podczas
produkcji lub transportu żywności.
Główny nacisk kładzie się na eliminowaniu zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Takie podejście sprawia, że zapobiega się ewentualnym zagrożeniom związanym z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym jeszcze przed wyprodukowaniem żywności.
Główny nacisk kładzie się na eliminowaniu zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Takie podejście sprawia, że zapobiega się ewentualnym zagrożeniom związanym z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym jeszcze przed wyprodukowaniem żywności.
Wdrożenie HACCP przebiega według określonych etapów:
Analiza możliwych zagrożeń.
Ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli
Opracowanie zasad postępowania
Określenie działań w przypadku przekroczenia limitów krytycznych.
Wdrożenie Systemu HACCP przynosi wiele korzyści zarówno dla firm, jak i klientów:
że firma przywiązuje szczególną uwagę do kwestii bezpieczeństwa żywności;
wzrost zaufania sprzedawców detalicznych i klientów w branży spożywczej;
potwierdza że dana żywność jest odpowiednio wysokiej jakości
regularne audity pomagają firmie prawidłowo nadzorować system bezpieczeństwa żywności
HACCP adresowany jest do wszystkich firm działających na rynku spożywczym- od produkcji do dystrybucji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz